×

Versenyágak

Az edzések Ausztriában, Spital am Semmering / Stuhleck-en zajlanak.


Az alpesisízés téli sportág, amely a lesikló, a műlesikló, az óriás-műlesikló és a szuperóriás-műlesikló versenyeket foglalja magába. A sportág „többszámos” versenyzői számára ún. kombinációs vagy szuper-kombinációs versenyeket is rendeznek.

Műlesiklás - Slalom (SL): A műlesiklás vagy szlalom az alpesisízés leglassabb, viszont legtechnikásabb száma. A pályán kapukat helyeznek el, amelyek váltakozva piros és kék színűek, zászló (ma már) nincs a karókon. A piros kapukat jobbról, a kékeket balról kell venni. A műlesikló versenyek eredményét általában két, egymástól különböző tűzésű pályán elért időeredmény összege adja. A versenyzők a kapukkal való erőteljes ütközések miatt térdvédőt, speciális kesztyűt, arcot is védő sisakot viselnek.

Óriás-műlesiklás - Giant Slalom (GS) A lesiklás és a műlesiklás sajátosságainak figyelembe vételével alakították ki. A versenyzők sebessége nagyobb, mint a műlesiklóké, hisz a kapuk távolabb vannak egymástól. A kapuk váltakozva piros és kék színűek, de minden kapu két rúdpárból áll, amelyeket piros, illetve kék zászlókkal kötik össze. A kapukat a versenyzők a vállukkal és csípőjükkel támadják, ellentétben a műlesiklással, ahol kézzel, illetve lábszárral, térddel tolják el. A használatos sílécek keményebbek és hosszabbak, mint a szlalomban." (2 fotót is csatoltam, válassz)

Szuperóriás-műlesiklás - Super Giant Slalom (Super-G): Az 1980-as évek elején vezették be a világversenyekre. Bevezetésének fő támogatója az osztrák szövetség volt. Az ágazatot a lesiklás és az óriás-műlesiklás közé helyezték el. A Super-G erősen hasonlít a lesiklásra, technikája is sok tekintetben hasonló (itt is megfigyelhető a „tojástartás”). Bár több a kanyar és valamivel rövidebb a pálya, de mert a kapuk eléggé távol vannak egymástól, a versenyzők nagy sebességet képesek elérni (80–100 km/h). A síléc minimális hossza férfiaknál 205 cm, nőknél 200 cm, a rádiusz 33 m felett van.

Lesiklás - Downhill (DH): A lesiklás az alpesisí leggyorsabb versenye, ahol az elérhető sebesség akár 150 km/óra. A lesiklópálya 2000–4000 méter hosszú, szintkülönbsége a férfi versenyeken 500–1000 méter (1,5–2 perc körüli lesikló idővel), nőknél 500–800 méter (1:40 körüli lesikló idővel), maximális szélessége 30 méter. A pályát kapuk jelölik ki, ezek között haladva kell teljesíteni a pályát. A pályán egyenes és íves, nem ritkán erősebb kanyarok követik egymást. A versenyzők az egyenes szakaszokban veszik fel az ún. „tojástartást”, amikor összehúzódva siklanak a legkisebb ellenállás érdekében. Minden pályán található ugrató, amelyet akkor old meg jól a versenyző, ha minél kevesebb időt tölt a levegőben, a havon siklás ugyanis mindig gyorsabb. A lesiklóléc a leghosszabb sí, a férfiaknál 215 centiméter, a nőknél 210 centiméter hosszúságú. A síbot ívelt kialakítású, és gyorsításra egyáltalán nem használják a versenyzők. Kötelező felszerelés a gerincvédő, a bukósisak és a védőszemüveg. A pályák veszélyes szakaszait kétszeres, néhol háromszoros műanyag védőhálóval övezik, hogy az esetleg nagy sebességgel kicsúszó sportolókat lehetőleg balesetmentesen megfoghassák.

Kombináció: A kombináció vagy alpesi összetett versenyszám műlesiklásból és lesiklásból áll.

Script logo